Slováci s unikátnym projektom ohúrili Kóreu | Topky.sk

Bratislava 29 °C Iné mesto

Piatok, 17. august 2018. Meniny má Milica, zajtra Elena, Helena.

Slováci s unikátnym projektom ohúrili Kóreu

Zdroj: LSZ Photography
14.02.2018 12:00

9. február 2018 vojde do histórie ako deň oficiálneho zahájenia v poradí už 23. Zimných olympijských hier. Ako to už býva zvykom, Olympiáda ponúka skvelú platformu pre prezentáciu kultúr jednotlivých zúčastnených národov. Tie usporadúvajú vo väčšej či menšej miere rozličné hudobné či výtvarné sprievodné programy.


Tento rok Slovensko môže byť naozaj pyšné. V Kórejskej republike máme totiž skutočne krásne umelecké zastúpenie. Reč je o už známom projekte Party v 21.storočí. Jedná sa o výstavu svetovo unikátnych obrazov, ktoré kombinujú tri umelecké odbory. Maľbu na tvár, fotografiu a maľbu na plátno.

Slováci s unikátnym projektom
Zdroj: LSZ Photography

Celý projekt, ktorý vznikol pod dozorom etnologičky Kataríny Chabrečekovej, má za úlohu nielen zdokumentovať historicky takmer zaniknuté svadobné party - čelenky, ktoré nosili nevesty počas svadobného dňa ), ale aj prepojiť pôvodnú slovenskú kultúru s novým moderným a súčasným videním.

Slováci s unikátnym projektom
Zdroj: LSZ Photography

„Tým, že sa folklór stane atraktívnym aj pre súčasných mladých ľudí, môžeme docieliť jeho záchranu“, vraví fotograf a spoluautor myšlienky projektu Ľubomír Sabo.
Jeho kolegyňa, rovnako fotografka Zuzana Sénášiová zároveň dodáva: „Až keď sme začali robiť tento projekt pochopili sme, že ak nestihneme zachytiť to čo máme teraz, možno to proste zanikne. Vďaka týmto obrazom ostanú party navždy živé.“
Celý projekt umelecky dotvorila naša úspešná maliarka Sarah I. Avni. Svojim špecifickým vnímaním, projektu dodala novú, umeleckú dimenziu.

Slováci s unikátnym projektom
Zdroj: LSZ Photography

Na každom obraze, ktoré sa mimochodom vystavovali okrem Bratislavského hradu, ( kde
mala výstava svoju premiéru) aj vo Viedni, New Yorku či Ottave a v tomto roku ju čaká dalších 16 výstav, je zobrazená krásna modelka, čo sa páčilo najmä mužskému osadenstvu v Kórei. A čo je pravda, to je pravda. Už aj tu vedia že máme najkrajšie ženy na svete.

Slováci s unikátnym projektom
Zdroj: LSZ Photography

Celý projekt dotvára hudobná zložka, ktorá rovnako pretvára naše ľudové piesne a tým ich robí prístupnejšími aj pre súčasných mladých ľudí. V Olympijskom dome dnes svojim prevedením jednej z piesní tohto projektu očarila speváčka Veronika VeronikaS Strapková.

Slováci s unikátnym projektom
Zdroj: LSZ Photography

Práve táto talentovaná slečna je zobrazená aj ako modelka na krásnom obraze ktorý tróni výstave v Slovenskom Olympíjskom dome. Veríme, súdiac podľa dnešných reakcií, že Slovensko môže byť na svoju prezentáciu v Kórejskej republike hrdé.

- reklamná správa -


Galéria

Nástroje k článku



PR článok


ZDROJ: VS
FOTO: LSZ Photography

Nahlásiť chybu

Najčítanejšie články